Dwarsfluitkamp

Flutastic

Naast het bekende ponykamp en scoutingkamp bestaat er ook een dwarsfluitkamp. Hoe leuk is dat! Vroeger als tiener ben ik twee keer op fluitkamp bij Berdien Stenberg geweest. Daar waren Rogier en Sam ook. Rogier is initiatiefnemer van het huidige dwarsfluitkamp. Dat kan niet anders dan super leuk zijn!

Voor het derde jaar deze zomer werd er het dwarsfluitkamp georganiseerd voor kinderen van 9 tot 18 jaar. En hoe blij was ik dat 4 dagen voor de start van het kamp Rogier mij belde om te vragen of ik mee wilde als fluitdocent en kampleiding. Heerlijk om eindelijk weer op dwarsfluitkamp te mogen, deze keer echter als leiding in plaats van als deelnemer.

Voor het dwarsfluitkamp reisde ik af naar Bladel waar een grote groepsaccommodatie is waar alle 34 deelnemers en kampleiding samen een week vol fluit door zouden brengen.

Maar een dwarsfluitkamp, wat doe je dan? In de eerste plaats natuurlijk dwarsfluit spelen! Elke morgen is er een fluit warming-up in twee groepen (ingedeeld op niveau en leeftijd). Vervolgens volgen er lessen als groepsles, klein orkest en later op de dag nog groot orkest. Bij klein orkest zit je in een kleinere groep met alleen deelnemers van hetzelfde niveau en leeftijd en repeteer je samen een fluitorkest stuk in. Bij groot orkest zitten alle deelnemers van het dwarsfluitkamp bij elkaar in één groot orkest en daar studeer je meerdere stukken.

Er is op een avond een voorspeelavond waar deelnemers zich voor in kunnen schrijven om iets te spelen van wat ze op les al gedaan hebben. Een mooi moment om extra podiumervaring op te doen.

Tijdens het kamp wordt ook aandacht besteed aan andere kunstvormen. Zo kreeg elke groep dramales, koor en schilderen.

Naast veel fluit spelen, drama, zang en beeldende kunst worden er ook veel kampactiviteiten georganiseerd. Elke middag is er wel een spel, ’s avonds worden er een speurtocht, moordspel of bonte avond georganiseerd.

Een dwarsfluitkamp zonder concerten is natuurlijk niet compleet. Deze zomer gingen we naar de Efteling om daar 2 concerten te geven. Uiteraard kwamen daar de bekende Eftelingmuziek stukken voorbij zoals Vila Volta, de paddenstoelen, maar ook de muziek van de nieuwste attractie De Baron.

Na een week was het dan tijd voor het slotconcert. En niet zomaar op de kamplocatie, maar in een echt mooi theater in Bergeijk. Ouders, opa’s en oma’s, broertjes en zusjes en andere bekenden waren uitgenodigd om dit slotconcert bij te wonen. Tijdens dit concert speelden we de stukken van groot orkest, klein orkest, werd het dramagedeelte vertoond en werd er gezongen.

Na het afscheid met de nodige tranen gingen alle deelnemers moe, maar tevreden weer met hun ouders mee naar huis en was er een einde gekomen aan deze schitterende week. Een week met mooie herinneringen, veel muziek, zang en drama, bijzondere momenten om nog lang aan terug te denken.

Wil je meer weten over het dwarsfluitkamp? Foto’s bekijken? Of misschien zelfs volgend jaar wel mee op kamp? Kijk dan eens op www.dwarsfluitkamp.nl