Fl-uitmarkt Breda

Flutastic

Op 22 november organiseerde het Nederlands Fluit Genootschap (NFG) een fl-uitmarkt in de Nieuwe Veste in Breda. Ook voor leerlingen van Flutastic was dit een mogelijkheid om een concertje te geven op het Open Podium.

Het NFG heeft meerdere keren per jaar een dag voor alle leden en niet-leden. In november is deze dag altijd heel breed en toegankelijk voor elke leeftijd en elk niveau. Ze proberen op deze dag ook elk jaar iets voor de jeugd te organiseren.

Dit jaar was er voor leerlingen een Open Podium. Leerlingen konden zich opgeven om iets te spelen, alleen of in een ensemble. Ook twee leerlingen van Flutastic hebben gespeeld. Meike speelde Tout Simplement van Jérome Naulais met CD. Dit stuk is een beetje jazzy en neigt naar de lichte muziek. Ze heeft het stuk erg mooi gespeeld en haar oefenen werd daarmee echt beloond!

Foto Meike fl-uitmarkt

Lotte speelde zelfs met een pianiste, Nienke. Nienke en Lotte zijn ongeveer even oud en hebben samen een echte match gevonden. Al meerdere keren hebben zij samen gespeeld en concertjes gegeven. Tijdens dit Open Podium speelden zij Round Dance van Schubert en Bourrée en Menuet van Händel. Het klonk fantastisch!

Foto Lotte Fl-uitmarkt

Ik ben dan ook erg trots op beide leerlingen en vind het super dat ze daar toch maar weer gingen staan en hebben gespeeld. Heel stoer! Ondanks de nodige zenuwen hielden zij dit beiden goed onder controle, hebben een mooi concertje gespeeld en genoten er allebei erg van. Voor hen zijn deze activiteiten alleen maar nog meer motiverend. Zoals in een eerder blogartikel te lezen was, vind ik het spelen van concertjes erg belangrijk. Deze meiden laten weer zien hoe belangrijk en leuk het is om dit te doen. Motiverend, goed voor het zelfvertrouwen en de sociaal-emotionele ontwikkeling.

Tijdens de fl-uitmarkt hebben meerdere gerenommeerde fluitisten een concert gegeven waaronder beau4, een nieuw fluitkwartet bestaande uit Rogier de Pijper, Wouter van Breugel, Lucie van Eeden en Elisa Schwarz van Noorloos. Zeker de moeite waard om eens een concert van hen te bezoeken.

Naast ensembles speelden er ook solisten als Thies Roorda (hoofdvakdocent aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag)en Marjolein Kempen (gespecialiseerd in lichte muziek).

Ook was er een echte markt met kraampjes. Uiteraard alles fluitgerelateerd, van bladmuziek tot fluiten tot aanbieders van landelijke cursussen.

Onder dat laatste viel ook Stichting Dwarsfluitkampen. Dit is tot nu toe al bekend in Nederland en België voor hét dwarsfluitkamp. Een zomerkamp voor kinderen van 9 tot 18 jaar. Dit jaar is daar iets compleet nieuws bij gekomen: Flutopia.

En eindelijk kan ik meer schrijven over dit fantastische project wat ik samen met Rogier de Pijper en Wouter van Breugel organiseer. In dit artikel een voorproefje, maar in de loop van het jaar zal er nog veel meer te lezen zijn over Flutopia.

Flutopia is een vierdaagse cursus in de zomervakantie voor amateurs vanaf 20 jaar. Vier dagen lang midden in de natuur geïnspireerd raken, workshops krijgen op fluitgebied, in een flutechoir spelen, individuele les krijgen, een lezing van een gerenommeerd persoon, een masterclass kunnen volgen van een gerenommeerd fluitist….en nog veel meer. Flutopia, daar wil je dus bij zijn!

Vragen naar extra activiteiten en cursussen voor volwassen amateurs kregen wij alle drie steeds meer. Maar er was niks specifieks. Wij gaan met Flutopia die vraag beantwoorden.

Voor ons een spannend, maar vooral enorm leuk project waar we alle drie met volle energie en vertrouwen in zijn gestapt. Tijdens de fl-uitmarkt was het ons eerste moment waarbij we dit naar buiten hebben gebracht.

Wil je meer weten over Flutopia, kijk dan eens op de website: www.flutopia.nl

De fl-uitmarkt was een leuk evenement waarbij ook de jeugd even aan bod kwam. Van mij mag er nog wel meer aandacht naar jeugd gaan op zo’n dag. Zij zijn immers de toekomst van fluitend Nederland! Het enthousiasme vanuit hen is er in ieder geval!