Fluit Festival 2017

Flutastic

Ook dit jaar was er weer bij Adams het Flute Festival, een weekend vol fluiten, fluiten, fluiten en nog eens fluiten.

Voor het eerst mocht ik als bestuurslid van het Nationaal Fluit Concours aanwezig zijn. Ook heb ik op zondag  workshops gegeven en heb ik bij de stand van Flutopia en dwarsfluitkamp gestaan.

Al bij binnenkomst wordt je overrompeld door het geluid van vooral heel veel fluiten. Ook dit jaar was er een beurs met veel fluitmerken. Fluiten die wel uitgeprobeerd moeten worden natuurlijk! Ook werden er  workshops en masterclasses gegeven.

Op vrijdag was de finale van het studentenconcours van het Nationaal Fluit Concours. Op woensdag en donderdag waren al de voorrondes geweest voor zowel de bachelor als de masterstudenten. Op vrijdag speelden de gelukkigen die door waren in de finale.

Tevens was vrijdag een bijzonder moment dat René de Vos, ook een bestuurslid van het Nationaal Fluit Concours een lintje kreeg en benoemd werd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Een zeer terechte benoeming kijkende naar het vele goede werk wat hij verricht.

Het slotconcert werd vrijdag gespeeld door Rogier de Pijper. Hij speelde een wereldpremière van een stuk van Gregory Glancy. Hier was de componist zelf bij aanwezig, overgevlogen vanuit Boston.

Op zaterdag was het de beurt aan de amateur solisten. Zij hadden in maart al gespeeld in voorrondes en de finalisten mochten zaterdag nog eens hun programma laten horen.

Een ander bijzonder moment voor mij was de ontmoeting met Sandro Fazzolari. Deze Italiaanse componist heeft leuke stukken geschreven voor fluit en piano/gitaar. Samen gaan we een bijzonder project doen. Spannend, maar vooral super leuk! Binnenkort zal daar meer over bekend worden.

En toen was het alweer zondag. Wat ging dit weekend snel…. Op zondag was het de dag met de meeste activiteiten voor kinderen. Zowel Berdien Stenberg als ik gaven workshops voor kinderen. Ook was er The Flute Factor, een wedstrijd voor kinderen tot 16 jaar. Bij deze wedstrijd, ook georganiseerd door het Nationaal Fluit Concours, wordt niet gekeken naar wie de beste fluitist is, maar hoeveel jaar iemand speelt en hoe goed iemand speelt in verhouding tot het aantal jaren speelervaring. Het leuke bij deze wedstrijd is dat er daadwerkelijk alles langs kan komen. Een beginnende fluitist die heel mooi een zelf geschreven liedje speelt tot een ver gevorderde fluitist die een schitterende sonate speelt. Alles is mogelijk.

Het waren weer drie lange dagen Flute Festival, maar wat vlogen ze voorbij! Er hing een hele leuke sfeer, er was veel te doen voor jong, oud, amateur en professional. Er waren mooie concerten om bij te wonen en natuurlijk alle wedstrijden van het Nationaal Fluit Concours.

Ben je dit jaar niet geweest? Hou het dan voor volgend jaar in de gaten, want bij dit soort evenementen moet je als fluitist geweest zijn!

 

Fotograaf: Mehdi Taherian www.collab-cloud.com