International Flute Festival 2015

Flutastic

Elk jaar organiseert Adams een fluit festival, dit jaar alweer voor de 10e keer. Tijdens dit fluitfestival is er zo’n beetje alles wat je je kan bedenken op fluitgebied te doen: masterclasses gegeven door fantastische fluitisten van over de hele wereld, workshops, internationaal fluit concours, flute factor voor de jongere kinderen, fluitbeurs, veel bladmuziek….en natuurlijk de nodige concerten.

In de afgelopen jaren is het fluit festival zich steeds meer gaan richten op een grotere doelgroep. Daar waar het in de eerste jaren vooral de professionals waren die je zag rondlopen op het festival, zijn er nu ook vele amateurs en ook kinderen te vinden. Het fluit festival wordt dus steeds breder wat een grote meerwaarde is voor de fluitcultuur in Nederland (en omgevende landen).

Vorig jaar is Adams gestart met de Flute Factor. Dit is bedoeld voor kinderen tot 16 jaar waar het fluitconcours (van Flutonicon) nog net een stapje te ver voor is, maar die het wel heel leuk vinden om op het podium te staan met hun instrument. Zoals de naam al zegt is de Flute Factor een wedstrijd die verder gaat dan alleen maar fluitspelen. Preformance is bij deze wedstrijd ook een belangrijk element. De kinderen worden beoordeeld door een professionele jury en krijgen waardevolle tips mee om hun fluitspel (en performance) nog verder te ontwikkelen.

Dit jaar waren de workshops voor kinderen een nieuw element tijdens het fluitfestival. Berdien Stenberg gaf op zaterdagmorgen een workshop voor kinderen waarbij ze op speelse wijze wat hebben geleerd over basisaspecten van fluit spelen waaronder bijvoorbeeld ademhaling.

Op zondag had ik de eer om vanuit Jupiter twee workshops te verzorgen. De eerste workshop was bedoeld voor kinderen tussen de 5 en 7 jaar die nog nooit dwarsfluit hadden gespeeld, maar dit wel eens wilde proberen. Jupiter heeft voor deze nog kleine kinderen speciale ‘loop-fluiten’ waardoor kinderen een mooie glimmende, goed klinkende en complete dwarsfluit hadden, maar door de loop in het kopstuk is de fluit korter en kunnen ze dus bij alle kleppen.

Tijdens de workshop hebben de kinderen leren blazen (toon maken), hebben zij drie noten leren spelen en zelfs een bekend liedje leren spelen met deze 3 tonen.

De tweede workshop was bedoeld voor kinderen die minimaal 1 jaar fluit speelden. Zij hebben tijdens de workshop op een Jupiter fluit gespeeld en we hebben geluisterd naar hoe deze fluit klinkt ten opzichte van hun eigen fluit. Verder hebben ze 3 moderne speeltechnieken geleerd en die technieken hebben we weer toegepast in 3 trio’s waardoor ze ook echt in een muziekstukje de technieken hebben gebruikt.

Het waren weer leuke, inspirerende, maar ook vermoeiende dagen. Zeker de moeite waard! Dus zet alvast in de agenda: Flute Festival 2016: 15 – 16 en 17 april.

FB (2) FB (8) FB (3) Concert Niall O'Riordan 2 Foto bronzen man