International Flute Festival 2016

Flutastic

Nu inmiddels alweer drie weken geleden vond het 11e International Flute Festival plaats bij Adams in Ittervoort. Naast de masterclasses, workshops en fluitbeurs was ook dit jaar weer het Nationaal Fluit Concours actief tijdens het fluitfestival. Allereerst met het fluit concours wat zij jaarlijks organiseren, maar ook dit jaar voor de tweede keer met The Flute Factor, een wedstrijd voor kinderen.

Het festival vond dit jaar plaats op 15 t/m 17 april. Vrijdag is een extra toevoeging sinds de laatste jaren. Leuk, maar helaas voor mij bijna nooit haalbaar om daarbij te zijn aangezien ik dan nog les geef.

Op de fluitbeurs stonden dit jaar een paar nieuwe, en zeer interessante, merken. North Bridge is een nieuw fluitmerk. Zij verkopen betaalbare fluiten met zilveren kopstuk, open kleppen en b-voet. Deze fluiten zijn er in drie variaties en alle drie klinken ze schitterend. Een leerling van mij speelt deze fluit al sinds januari en tot nu toe ben ik er alleen nog maar meer enthousiast over geworden. Ik denk dat dit merk echt een aanwinst is op de fluitmarkt die het gat tussen een beginnersfluit en een fluit in het hogere segment opvangt.

Daarnaast stond Lefreque er dit jaar voor het eerst. Zij maken met verschillende materialen (van verzilverd t/m 18 karaats goud) plaatjes die je op je fluit kunt zetten op de plaats waar een verbinding zit van het ene naar het andere deel die ervoor zorgen dat de klank verbeterd, de fluit zuiverdere klinkt door een beter uitgebalanceerde boventonenreeks en hij makkelijker mooi blijft klinken bij de zoektocht naar extremen in je fluitspel. Hans Kuijt gaf een showcase waarin hij uit heeft gelegd hoe de Lefreque werkt en waarom die zo werkt.

Op zondag had ik de eer om weer twee workshops te geven. De eerste workshop was voor kinderen die nog geen fluit speelden, de tweede workshop was voor al wel spelende fluitistjes waarin we moderne speeltechnieken hebben gedaan en een drietal samenspeelstukjes met die technieken hebben gespeeld. De workshop is goed bezocht en dit jaar waren er niet alleen Nederlandstalige kinderen zoals vorig jaar, maar waren er ook een aantal bij uit andere landen. Dit maakte het extra bijzonder.

Zondag was ook de dag van The Flute Factor. Meike, een leerling van Flutastic, had de eer gekozen te zijn in deze finale. Van de 120 deelnemers was zij één van de 20 finalisten. In de finale stonden uiteindelijk maar 8 Nederlandse finalisten.

En wat is The Flute Factor toch een leuke wedstrijd! Berdien Stenberg presenteerde alles op een zeer leuke manier. Dit jaar in de jury zaten Marjolein de Wit en Felicia van den End. Ook zij waren zeer leuk als jury, lief, oplettend en eerlijk. De manier waarop de jury en Berdien omging met de kinderen, maakt dat de wedstrijd laagdrempelig werd voor de kinderen en het een positieve ervaring voor hen is om mee te doen met deze toch wel erg spannende wedstrijd.

Ik ben van mening dat dit soort leuke, laagdrempelige wedstrijden voor kinderen een ontzettend goede boost zijn voor de leerlingen. Het is een leuke ervaring, waarbij uiteraard fluitspel centraal staat, maar laagdrempelig is. Alle kinderen hebben daar met een fijn gevoel staan spelen. Na de uitslag verschenen er hier en daar wel wat traantjes. Maar ook dat hoort er natuurlijk bij. Dat betekent natuurlijk ook dat het wel een wedstrijd is die serieus genomen wordt.

Al met al was dit weer een ontzettend leuk weekend waar een goede sfeer hing en waar leerlingen (en misschien ook docenten) een echte boost van hebben gekregen.

Mehdi Taherian www.collab-cloud.com