International Flute Seminar Bruges lesdag

Flutastic

Ik vind het belangrijk om als fluitiste niet alleen maar netjes de lessen te geven en zelf te spelen, maar ook om mezelf als fluitiste te blijven ontwikkelen en op de hoogte te blijven van wat er speelt in de fluitwereld. Dat is dan ook de reden waarom ik niet alleen lesgeef, in een orkest speel en concerten speel, maar ook aan nascholing doe. In de zomer vaak in de vorm van een week in het buitenland een Summer Course volgen, maar ook door het jaar heen lessen volgen en meedoen aan interessante lesdagen, workshops en masterclasses. Op die manier blijf ik in beweging, leer ik nieuwe dingen die voor mij als fluitiste, maar ook voor mij als fluitdocent een grote meerwaarde hebben.

De afgelopen twee zomers is er door Peter Verhoyen, Aldo Baerten en Robert Pot een zomercursus voor fluitisten georganiseerd in Brugge onder de naam IFSB (International Flute Seminar Bruges). Een week lang ondergedompeld worden in fluitmuziek, spelen, luisteren naar elkaar, praten over, lessen volgen en natuurlijk veel gezelligheid. Dit jaar voor het eerst waren er ook twee zogenoemde “terugkom-dagen”. De eerste vond plaats op 2 november 2014 en de tweede van dit schooljaar op 1 februari 2015.

 

De IFSB-dag van 1 februari was extra bijzonder omdat de fluitist Peter-Lukas Graf uitgenodigd was. Hij is een bekende fluitist en fluitpedagoog en daarnaast dirigent. Door zijn vele jaren ervaring en geweldige werk is hij een grootheid in de fluitwereld geworden. Inmiddels is hij al 86 jaar en nog steeds geeft hij concerten en masterclasses.

Ik vond het erg bijzonder om deze man aan het werk te zien. Om te zien hoe geweldig hij nog speelt op zo’n hoge leeftijd. Geweldig hoe je kan zien hoe hij zo bewust weet wat hij doet als hij speelt, weet hoe hij het wil laten klinken en weet wat er voor nodig is om dat zo ook uit te voeren. Bijzonder dat hij nog zo hard kan werken op die leeftijd. Voor hoeveel fluitisten zou dat weggelegd zijn?

Naast het geweldige concert van Peter-Lukas Graf waren de “IFSB-elementen” (gelukkig) weer duidelijk aanwezig. De dag begon met een flute-warming-up gegeven door Peter Verhoyen. Officieel startte de warming-up om 10 uur, maar het enthousiasme van Peter is niet te temperen en zo stonden we al voor half 10 met een behoorlijke grote groep te spelen.

In de middag werden er lessen gegeven door Aldo Baerten, Peter Verhoyen, Robert Pot en Blaz Snoj. Dit waren individuele lessen waarbij je ook als toehoorder aanwezig kon zijn en daarmee dus de nodige tips kon meepikken. Peter-Lukas Graf gaf gelijktijdig masterclasses aan studenten van het conservatorium van Antwerpen. Ook hier kon je als toehoorder bij aanwezig zijn.

De lessen waren gedeeltelijk met pianist (Stefan de Schepper) en ook de docente Alexander-techniek, Helga Henckens, was bij bepaalde lessen aanwezig om tips te geven over houding en beweging.

Ten slotte was er een gezamenlijk afsluitend concertje en was de vermoeiende, leerzame, inspirerende en gezellige dag ten einde.