Muziekwedstrijden

Flutastic

Eindelijk krijgt cultuureducatie steeds weer meer aandacht in Nederland. Jarenlang lag de nadruk alleen op de bezuinigingen die door de overheid gedaan werden. Het tij lijkt gekeerd. De positiviteit is (gelukkig) weer terug.

Steeds meer initiatieven komen er in Nederland. Initiatieven om voornamelijk kinderen en jeugd activiteiten te bieden naast hun reguliere les en eventueel samenspel. Kinderen en jongeren krijgen de kans zich via verschillende wegen te presenteren. Uiteraard is dit goed voor het ontwikkelen van zelfverzekerdheid, je leren te presenteren, sociaal-emotionele ontwikkeling, maar ook samenwerken, ergens naartoe werken en vooral ook plezier hebben in dat wat je doet!

Dit schooljaar zijn er verschillende initiatieven die voor leerlingen van Flutastic interessant zijn. En hoe leuk is het dan als alle leerlingen die (iets langer dan 2 maanden) les volgen allemaal enthousiast zijn en mee willen doen, sommigen zelfs met meerdere activiteiten!

In dit artikel zal ik kort vertellen wat er dit schooljaar in ieder geval op de planning staat. Rondom de activiteit zelf zullen er uitgebreidere artikelen verschijnen over alleen die activiteit die er dan is.

De eerste activiteit staat gepland op 7 november 2015. In samenwerking met Get Vibes Music Academy geef ik een dwarsfluitdag voor kinderen en jongeren die nog nooit fluit hebben gespeeld. In één dag leren zij enkele noten spelen, wordt er gewerkt aan houding en adem en aan het einde zullen zij een concertje verzorgen. Aan leerlingen van mij heb ik gevraagd of zij een mini-concertje konden verzorgen voor de deelnemers aan deze dag, omdat de deelnemers dan kunnen zien en horen hoe het is als je een paar jaar fluit speelt.

Op 22 november is er een (fl)uitmarkt in Breda georganiseerd door het NFG (Nederlands Fluit Genootschap). Zij bieden een Open Podium voor leerlingen. Ook een aantal leerlingen van mij zijn hier enthousiast over en zullen op het Open Podium spelen.

In december organiseer ik in samenwerking met Get Vibes een Kerstplay-in. In één dag gaan we kerstmuziek in orkestbezetting instuderen. De leerlingen krijgen van tevoren de bladmuziek. Als afsluiting van de dag zullen we een mooi, sfeervol kerstconcert geven in ’t Mozaïek in Wijchen.

De Muziekwedstrijd is een nieuwe wedstrijd voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Deze wedstrijd is gekoppeld aan het Prinses Christina Concours. Leerlingen mogen met elk instrument meedoen. Elke deelnemer maakt een filmpje waarin ze een zelf gekozen muziekstuk spelen. Leerlingen van elk niveau kunnen hier aan deelnemen. Het is dus een online wedstrijd. Twee van mijn leerlingen gaan hier aan deelnemen. Uiteraard lezen/horen jullie hier meer over als de filmpjes online staan!

Het Prinses Christina Concours is een wedstrijd voor leerlingen van 12 tot 18 jaar. Ook hier is de wedstrijd toegankelijk voor alle instrumenten. Door middel van regionale voorrondes waar leerlingen hun stuk live moeten spelen kunnen zij doorgaan naar de finale. Ook de finale is uiteraard openbaar en live. Ook aan deze wedstrijd doen een aantal van mijn leerlingen mee. Erg spannend dus!!

Net als elk jaar organiseert Adams het Flute Festival. Vorig jaar is de eerste keer geweest dat er ook voor jongeren iets werd georganiseerd. Dit in de vorm van The Flute Factor. Vorig jaar stond een leerling die ik nu lesgeef in de finale van The Flute Factor en mocht zij op het grote podium tijdens het Flute Festival optreden. Dit jaar ga ik met vier leerlingen hard werken en een mooi filmpje maken om in te sturen voor The Flute Factor. Hopelijk staan er ook dit jaar weer leerlingen van mij in de finale!

Tijdens ditzelfde Flute Festival heb ik afgelopen jaar voor Jupiter een aantal workshops gegeven. De ene workshop was bedoeld voor kinderen die nog geen fluit konden spelen. De andere workshop was bedoeld voor al wel spelende fluitistjes en tijdens deze workshop hebben ze Moderne Speeltechnieken geleerd en in samenspel toegepast. Beide groepen hebben aan het einde van de workshop een concertje kunnen geven voor ouders, docenten, broertjes, zusjes enz.

Ook dit jaar zal ik voor Jupiter deze workshops weer verzorgen tijdens het Flute Festival van Adams.

Het artikel heb ik geprobeerd kort en bondig te houden, maar er is zoveel beweging in muziekeducatie dat het niet te doen is het echt kort te houden. Heel veel activiteiten, heel veel wedstrijden….en er is blijkbaar behoefte aan. Alleen de twee leerlingen die net in september en eentje zelfs pas in oktober begonnen zijn, gaan niet meedoen met een activiteit dit jaar. Dat zou een beetje snel zijn. Alle andere leerlingen doen mee met veel activiteiten, sommigen met drie. Super leuk dat er zoveel enthousiasme is van leerlingen (en ouders die dit vaak ook stimuleren en hun kind proberen te helpen waar ik erg dankbaar voor ben).

Kortom: het wordt naast de “gewone” activiteiten een super tof schooljaar met vele extra’s!