Start van 2018

Flutastic

Het eerste semester van Flutastic zit erop. We zijn klaar voor de tweede helft. Na een drukke kerstperiode komen er nu weer heel wat nieuwe activiteiten langs.

De grootste activiteit elk voorjaar is wel het Nationaal Fluit Concours met de verschillende concoursen. Dit jaar zijn er enorm veel aanmeldingen voor bachelor, master en jong talent. Zo fijn dat daar weer een groei in zit. En dit jaar ook weer meer Nederlandse deelnemers.

Naast dit concours is er ook een ensembleconcours en natuurlijk ook weer The Flute Factor. En ook dit jaar is er weer een aanmelding van een leerling van mij.

Nieuw dit jaar bij The Flute Factor is dat er meer nadruk gelegd is op creativiteit. Amber, mijn leerling, heeft van Shape of You het couplet gearrangeerd, een dansje bedacht voor bij het refrein die ze doet terwijl ze speelt én ze speelt alles uit haar hoofd. Hoe ze ook zal eindigen in dit concours, ik ben super trots op haar dat ze dat na nog maar 9 maanden fluitles te hebben, dit al zo doet!

Wat dit jaar extra leuk is, is dat ik  ben gevraagd om The Flute Factor te presenteren. Hier heb ik natuurlijk “ja” op gezegd. Enorm leuk om met die kinderen te werken en me extra in te kunnen zetten om hen een leuke, positieve en fijne podiumervaring te geven.

Naast dit grote evenement gaat er dit jaar ook een leerling van mij die speelt bij Muziekvereniging Sint Cecilia (Sint Anthonis) spelen tijdens het regionaal solistenconcours. We zijn hard aan het werk met haar solostuk. Als voorproefje gaat ze dit eerst spelen tijdens de voorspeelmiddag. En uiteraard heeft ze vooraf nog repetities met de pianist om het samenspel goed af te stemmen.

Met Het Kerkeveldorkest hebben we voor het derde jaar het project van muziekles en leerorkest. Vanuit het eerste jaar is er inmiddels een opleidingsorkest ontstaan wat staat onder leiding van Robert Bok. Vanuit het tweede jaar is er een leerorkest wat staat onder mijn leiding. En nu ook het derde jaar is het project weer succesvol en zijn er weer veel aanmeldingen en zal er een extra leerorkest opgezet worden wat ook onder mijn leiding komt te staan. Bij alle jaren zijn er ook fluitklassen, dus nu in totaal al 3 fluitklassen. Wonderlijk hoe op één basisschool met zo’n project er zoveel leerlingen muziek zijn gaan maken, het enorm is gaan leven en echt een groot succes is.

Nieuw dit schooljaar zijn de AMV (Algemene Muzikale Vorming) lessen op de Kreekl’ in Reek. Deze lessen zijn na schooltijd. Er is een groep met kinderen van groep 3/4. Zij leren de basis aan van muziek. We zingen liedjes, leren noten lezen en blokfluit spelen, maar ze leren wat hard en zacht is en hoog en laag en snel en langzaam. Alles gaat op spelenderwijze. Het is een heerlijk enthousiast groepje jongens. Daarnaast is er ook een groep met leerlingen uit de groepen 5 tot en met 8. Zij hebben in groep 4 onder schooltijd al muziek gehad en hebben daarmee al een behoorlijke basis. Bij deze lessen gaan we het diepe in: componeeropdrachten worden moeilijker, we spelen moeilijkere liedjes en leren al samen spelen. Maar wat misschien nog wel het allerleukste is: ze krijgen tussendoor één les waarbij één instrument centraal staat. Zo gaan we een les werken met dwarsfluit. Alle kinderen krijgen die les een dwarsfluit, we leren erop spelen en werken eraan om al een simpel liedje te spelen. Naast dwarsfluit komen ook alle andere harmonie instrumenten aan bod als klarinet, saxofoon, trompet, enz.

Ook dit jaar zijn er weer muzieklessen op basisschool De Teugelaar in Oss. De kinderen van groep 4 krijgen wekelijks een uur muziekles onder schooltijd. Dit is doorgezet na het grote succes van afgelopen schooljaar.

Aan het einde van het schooljaar zullen er zoals gebruikelijk weer vele voorspeelmomenten en afsluitende concerten zijn bij de verschillende verenigingen. Gelukkig is dat nog een eind weg en hebben we eerst nog een mooi half jaar te gaan met veel bijzondere, leuke en inspirerende momenten!