Terugblik zomervakantie

Flutastic

De zomervakantie zit er weer op. In het midden van het land zijn ze vorige week alweer begonnen en zo ben ik ook in Apeldoorn vorige week alweer begonnen met de lessen. Deze week starten ook de lessen in Grave weer. En volgende week de rest van de lessen.

Dit jaar was de zomervakantie vol met allemaal leuke activiteiten. De grootste activiteiten waren het dwarsfluitkamp en Flutopia. In deze blog ga ik over beiden wat schrijven. Zulke fantastische zomercursussen mogen wel wat extra aandacht hebben middels een fijne terugblik.

Tijdens dwarsfluitkamp was er dit jaar gekozen voor het thema “Peter en de wolf”. Dit stuk werd in het fluitorkest door de deelnemers ingestudeerd. Tevens leerden zij alles over Prokofiev, de componist van dit stuk. Alle deelnemers waren ingedeeld in groepen op leeftijd en niveau. Per groep kregen zij dagelijks een fluit warming-up, fluitworkshops en orkestpartij studie. Daarnaast waren er ook dramalessen, zanglessen en een creatief uurtje.

Ook kwamen de nodige kampactiviteiten langs als bonte avond, kampvuur en kampspelletjes.

Dankzij de crowdfunding waar zoveel mensen die dwarsfluitkamp een warm hart toedragen gestort hebben (ook namens mij enorm bedankt daarvoor) was het mogelijk om met z’n allen met de bus naar De Efteling te gaan om daar onze jaarlijkse concertjes te geven. Maar ook was het mogelijk een professionele opname te maken van het slotconcert.

Met de nodige tranen van de deelnemers werd er na een fantastische week weer afscheid genomen met de belofte volgend jaar er een weer net zo’n geweldig dwarsfluitkamp van te maken!

Spannend deze zomer was de eerste editie van Flutopia. Samen met Rogier de Pijper en Wouter van Breugel organiseerde ik deze eerste zomercursus voor volwassen amateur dwarsfluitisten. Met z’n allen zaten we vier dagen lang in Arendsgenhout, vlakbij Valkenburg, in mooie huisjes. Al de eerste avond van aankomst kwamen spontaan de eerste fluiten uit de koffers en werd er al wat samen gespeeld. De sfeer was gezet!

De deelnemers kregen dagelijks een fluit warming-up, fluitorkest, ze konden zich inschrijven voor lessen bij ons, hadden ruimte om zelf wat samen te spelen en elke dag was er een speciale gast uitgenodigd.

Op de eerste dag was dit Toon Fret. Hij kwam een inspirerende lezing geven over de geschiedenis van de verschillende fluiten. Had deze ook meegenomen en we konden genieten van de prachtig uitgevoerde stukken uit de tijd waar hij het over had op de fluit die daarbij hoorde.

Op de tweede dag was het de beurt aan Wieke Karsten. Zij had als uitgangspunt “oefenen”. Waar loop je tegenaan? Hoe zou je dit aan kunnen pakken? Vragen kwamen vanuit de deelnemers. Naast de praktische kant van oefenen werd er ook aandacht besteed aan hoe het brein werkt bij studeren. Wat is efficiënt en wat pakt het brein helemaal niet op?

De derde dag was een bijzondere workshop van Monica Luijendijk. Tijdens haar workshop coachte ze de deelnemers op het gebied van podiumpresentatie. De workshop was zeer persoonsgericht wat door de deelnemers als zeer positief werd ervaren.

En dan op de laatste dag was het de beurt aan Valerie Debaele. Zij gaf aan de deelnemers die zich hiervoor hadden ingeschreven een masterclass. Perfect kon ze op de behoeften van de deelnemers inspelen. Ze was inspirerend, bij elke deelnemer die voorspeelden was er tijdens de masterclass een enorme verbetering in het spel te horen en voor het publiek was het enorm interessant om te kijken en luisteren naar de masterclass.

En toen was Flutopia alweer voorbij. Een vooraf spannende week voor ons als initiatiefnemers en organisatoren. Maar al snel hing er een geweldige groepsdynamiek, werd er hard gewerkt, maar ook ontspannen. Het eten was met dank aan Amadeo echt overheerlijk. En zonder de hulp van Bep en Elisah was Flutopia ook nooit zo goed gelopen als het nu deed.

Ik kijk terug op een schitterende zomer 2016. Een leuk dwarsfluitkamp waar de kinderen veel geleerd hebben, veel lol gemaakt hebben en persoonlijk gegroeid zijn.

Flutopia wat een enorm leuke en succesvolle cursus is geworden. Wat deelnemers, maar ook ons als organisatoren een enorme boost heeft gegeven. Ja, ik kan oprecht zeggen dat deze zomer een groot succes was. Ik kijk er met veel plezier op terug.

En nu weer het “gewone” leven in. Lessen die weer gaan starten, repetities die weer beginnen, geplande concerten waar naartoe gewerkt wordt….er is gelukkig genoeg te doen!