Workshop Moderne Speeltechnieken

Flutastic

Fluit spelen thuis op je slaapkamer in en in de les is leuk. Dan misschien nog bij een orkest of ensemble extra geeft fluit spelen een nog leukere dimensie. Maar af en toe eens een extra workshop of iets anders speciaals met fluit spelen, dat geeft natuurlijk een nóg grotere boost.

In Nederland zijn er vrij veel initiatieven. Vooral voor kinderen/jeugd. Zo heb je een dwarsfluitkamp en een fluit academie. Dit zijn vaak activiteiten van minimaal een week in de zomervakantie. En de rest van het schooljaar? Dan zijn er vaak maar weinig opties voor extra activiteiten.

Om de fluitwereld in Nederland een extra boost te geven, meer (nieuw) leven in te blazen, wil ik als fluitdocent me inzetten om meer activiteiten door het hele jaar heen te organiseren. Afgelopen zaterdag was er op Muziekschool Markant Apeldoorn een fluitworkshop. Fantastisch dat ik van de muziekschool de gelegenheid kreeg om deze workshop te mogen geven.

In totaal waren er 15 fluitisten op deze workshop afgekomen. Een mooi aantal, zeker voor een eerste keer. De leeftijden liepen enorm uiteen, zo was de jongste deelneemster 9 en de oudste 61.

Tijdens deze workshop hebben de deelnemers verschillende moderne speeltechnieken geleerd. Zo leerden ze hoe ze “windtones” konden blazen en flageoletten. Vanuit deze technieken hebben ze meerstemmige stukjes gespeeld.

Ook werd door een collega het stuk “Ameube” van David Porcelijn ingestudeerd. Een modern samenspelstuk wat gebaseerd is op de 12-toonssysteem.

De ochtend werd afgesloten met een presentatie voor de ouders en met een blij en tevreden gevoel ging iedereen na 2,5 uur hard werken weer naar huis. Een succesvolle morgen dus die wat mij (en de deelnemers) betreft zeker voor herhaling vatbaar is!